Kayseri mutfağından nevzine tatlısı
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı süt yoksa su da olur
Yarım çay bardağı tahin
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı karbonat yada 1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke(olmasa da olur)
3,5 yada 4 su bardağı un
Şerbeti
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
Yarım çay bardağı üzüm pekmezi
Yapılışı
Öncelikle şerbeti hazırlanacak şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya başladığında ocağın altını kısın 8. dakika da limonu ilave edip 2 dakika daha kaynatıp altını kapatın toplam 10 dakika kaynayacak ve pekmezi döküp karıştırıp soğumaya bırakın .
Diger yandan Süt tahin ve yağları iyice karıştırın karbonat ve biraz un döküp yoğurmaya başlayın unu azar azar döküp cevizi ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin.
küçük boy tepsiyi ister tereyağ ile ister sıvı yağ ile yağlayıp hamuru çelik yada emaye tepsiye bastırarak yayın(sıkı sıkı eşit sekilde bastirip yayın)biraz ince olacak zaten özelliğinden biri kıyır kıyır olabilmesi için ince olması daha sonra bıçakla istediğiniz gibi ister baklava şekli ister kare kare dilimleyin ve ısıtılmış 170 _ 180 derece fırında yaklaşık 35 _ 40 dakika pişirin ama kontrol edin fırınlar değişiklik gösterir
Kenarları kızarıp rengi karamele dönünce pişmiş demektir. Fırından alın 5 dakika dinlendirin sonra soğuk şerbeti dökün ve şerbeti daha kolay çekmesi için kesiklerden bir kez daha kesin en az 4 saat dinlendirin tadının daha güzel olması için 1 gece beklemesi daha iyi olur ve üzerine tahin gezdirerek servis yapabilirsiniz afiyet olsun...üzerine çatalla uzunlamasina çizikler atarak sekil verebilirsiniz sekil verip sonra dilimleyin..👉tahini yarım su bardağı olarakta kullanabilirsiniz.
0 Yorumlar